Bierbeleving en lokale producten in de Leiestreek

België > Vlaanderen > Courtrai

Bierbeleving en lokale producten in de Leiestreek

Proef de Leiestreek: geniet van bier met mate(n), want niets is zo heerlijk als rustig genieten van een op en top regionaal product.

Bier

In de Leiestreek vind je niet enkel de standaardbieren, maar ook, en vooral, vele creatieve streekbieren, gebrouwen met liefde en passie. Proeven doe je bij één van de vele brouwerijbezoeken of fijne volkscafeetjes.

 

Bierkasteel

(Ingelmunstersestraat 46, Emelgem)

Het Bierkasteel is het moderne bezoekerscentrum van Kasteel Brouwerij Vanhonsebrouck. Je kan hier als individuele bezoeker van dinsdag tot en met zaterdag drie maal daags een rondleiding volgen: om 10u30, 14u30 en 16u30. Na je bezoek kan je iets eten in het restaurant en inkopen doen in de bierboetiek. Wil je enkel iets drinken of heb je maar een kleine honger, dan is er de bruine kroeg Michelle’s Pub.

Meer info: www.bierkasteel.be

 

 

Brouwerij Omer Vander Ghinste

(Kwabrugstraat 5, Bellegem)

Bij deze familiebrouwerij staat er al vijf generaties lang een ‘Omer’ aan het hoofd; Hier brouwt men zowel de bockor pils, de stevige OMER. Tradional blond als het Vanderghinste Roodbruin, een typische streekspecialiteit. Een gloednieuw bezoekerscentrum staat ter beschikking om je in te wijden in de wondere wereld van het bier brouwen. Op het bijhorende terras kan je naar believen degusteren tijdens het weekend.

www.omervanderghinste.be

 

Brasserie du Pays Flamand

(Route de La Gorgue 83, Merville)

De Brasserie du Pays Flamand presenteert vier bieren op de landbouwbeurs in Parijs en de World Beer Awards: Anosteké, Wilde Leeuw, Bracine en Fière. Onder druk van het succes en om aan de stijgende vraag te voldoen, moesten de beide bedrijfsleiders een tweede productieafdeling in Merville openen. Je kan er niet alleen de installaties bezoeken en kennis maken met de vakkennis van de brouwers, maar je krijgt ook de kans om hun creaties te proeven in de gezellige 'Tap Room' naast de brouwerij.

www.brasseriedupaysflamand.com

 

Brasserie de la Lawe

(Rue du Pont d'Agronsart 1172, La Couture)

In 2018 startte Frédéric Desmedt met een microbrouwerij op de gezinsboerderij. De getalenteerde autodidact wist iedereen te verbazen met zijn bier 'La Bellotte, waarmee hij de gouden medaille won op de landbouwbeurs van Parijs 2019. Het bier wordt verkocht in het winkeltje van de boerderij Desmedt*. Het bier is uitzonderlijk en zeldzaam tegelijk: de brouwer houdt de productie kleinschalig en verdeelt het enkel via een aantal kelders en hoevewinkels in de streek.

*Open op vrijdag, tussen 14 en 18 uur.

www.facebook.com/labellotte

 

Café Oude Sint-Pieter

(Sint-Pietersstraat 18, Izegem)

Deze bruine eetkroeg/rariteitenkabinet is een plek waar iedereen zich thuis mag voelen. Er staan 85 streekbieren op de kaart en er zijn spaghetti, lasagne, moussaka en wat babbelknabbels te verkrijgen.

www.oudesintepieter.be

 

De Planck

(Ter Platen, Gent)

Waar is het beter een biertje drinken dan op het terras van een oud binnenschip op de Leie? De Planck schotelt je een rijkelijke bierkaart voor met meer dan 200 soorten. Kan je niet kiezen tussen al dat lekkers, probeer dan eens het huisbier ‘Planckske’.

www.deplanck.be

 

Estaminet de la Poste

(Place Saint-Pierre 6, Ariën-aan-de-Leie)

Ambachtelijke, blonde, amberkleurige, bruine bieren en stout: meer dan 30 soorten om te proeven in de kroeg tegenover de Sint-Pieterskerk. Kom met vrienden lekker ontspannen in het knusse en sprankelende kader van dit adresje waar geregeld rockconcerten worden georganiseerd. Op hun zondagse brunch komt veel volk af; reserveer dus tijdig!

www.cafedelaposte-aire.fr

 

Le Sire Jérôme

(Place de Busnettes 18, Gonnehem)

Laurine en Jennifer, de zussen die deze kroeg uitbaten, pakken uit met een uitgebreide en gevarieerde bierkaart. Kom bij Le Sire Jérôme een ambachtelijk biertje proeven in een van de zalen van deze voormalige pastorij uit de 17de eeuw óf in de idyllische tuin, waar het bij mooi weer zalig toeven is.

www.facebook.com/lesirejerome 

 

La réserve du Baron

(Rue Jean Mermoz 119 in La Gorgue)

Je kelder aanvullen of gewoon lekker met vrienden genieten? La Réserve du Baron is een bijzondere locatie: meer dan 300 Belgische en Franse ambachtelijke bieren wachten op jou! Het team van fijnproevers staat klaar om je tijdens je ontdekkingstocht in je keuze te begeleiden. Een heuse tempel voor biercultuur en sterke dranken! Een plek om te delen en te ontdekken, waar Bier met een hoofdletter wordt geschreven.

www.lareservedubaron.fr

 

Bieruitstapjes

De Leiestreek kent een rijke brouwerstraditie met brouwers wiens vakkennis internationaal wordt geroemd. Hun creaties vallen op de meest prestigieuze wedstrijden regelmatig in de prijzen. Er is zelfs een heuse bierroute! Start bij brouwerij Lepers (Angelus) in La Chapelle d’Armentières, maak een ommetje langs Motte-Cordonnier (René) in Armentières en blijf de Leie volgen tot in Merville, waar je de nieuwe installaties van Brasserie du Pays Flamand (Anosteké) kan ontdekken. Eindig bij Brasserie de la Lawe (Bellotte) in een oude stal van boerderij Desmedt. Een stevig programma om - uiteraard - met mate(n) van te genieten! 

De toeristische dienst van Kortrijk, brouwerij Omer Vander Ghinste en Beerwalk slaan de handen in elkaar voor een bierwandeling met gids door het centrum van Kortrijk. Onderweg kom je te weten dat Kortrijk in een ver verleden het grootste aantal cafés per inwoner ter wereld telde. Uiteraard wordt er ook geproefd en maak je kennis met de vijf bieren van Omer Vander Ghinste.

www.beerwalk.be

 

Naast de bierwandeling van Kortrijk, stippelde Toerisme Leiestreek ook vier bierfietsroutes uit langs het knooppuntennetwerk. 

 

Route 1 - Izegem (41.5 km) met start aan het Bierkasteel (Brouwerijstraat 1, 8870 Emelgem)

Knooppunten: 83-55-21-20-14-42-31-36-63-10-93-83-53-73-27-88-28-35-67-86-34-39-33-5-65-55-83

 

Route 2 - Waregem (43 km) met start aan Brouwerij 't Gaverhopke (Platanendreef 16, 8790 Waregem)

Knooppunten: 94-14-65-64-46-45-56-52-55-9-54-84-80-88-89-24-21-47-92-72-94

 

Route 3 - Deinze (44 km) met start aan Brouwerij Sint-Canarus (Polderweg 2, 9800 Gottem)

Knooppunten: 88-2-74-4-63-3-14-73-66-64-74-77-17-13-15-71-16-76-70-87-5-94-86-88

 

Route 4 - Gent (47.5 km) met start aan recreatiegebied De Blaarmeersen (Zuiderlaan, 9000 Gent)

Knooppunten: 57-62-63-67-88-22-23-79-24-28-29-32-33-34-30-6-3-5-4-52-57

 

Schuimend Roeselare

Roeselare staat bekend als Rodenbachstad. Dan denken we niet alleen aan de familie die een belangrijke rol gespeeld heeft in de geschiedenis van de stad, maar zeker ook aan de brouwerij, de parel op de kroon van bierstad Roeselare.

 

Brouwerij Rodenbach (Spanjestraat 13, Roeselare)

Ontdek het hart van de biergeschiedenis in de prachtige industriële, beschermde site. In het bezoekerscentrum kom je meer te weten over het bier. Loop tussen de roestvrije stalen brouwketels, de originele moutast en de authentieke stoomketel. Neem een kijkje in de indrukwekkende foederzalen waar de Rodenbach rijpt. De brouwerij individueel bezoeken kan op aanvraag door aan te sluiten bij een gereserveerde groep of tijdens de schoolvakanties.

Combineer één van de bieren met een bijpassend gerecht, bijvoorbeeld in ’t Walhalla waar er meer dan 150 streekbieren op de kaart staan.

www.facebook.com/rodenbachbeer,  www.rodenbach.be en www.twalhalla.be

 

Waarom zou je het ver zoeken als je het in je eigen streek vindt? Daarom, korte keten inspiratie! Bessen die je zelf plukt, bio-groenten recht van op het veld, restaurants waar met al dit lekkers wordt gegoocheld en zo veel meer. Laat het smaken!

 

Voetjes onder tafel

Lokale chefs weten wat lekker is, dus gaan ze bij voorkeur aan de slag met lokaal lekkers. Verser dan vers en een stuk ecologischer. Want wat je bij de boer om de hoek haalt, wordt alvast niet ingevlogen. En zo wordt ook de lokale economie ondersteund.

Kaffee Damast

(Noordstraat 28, 8500 Kortrijk)

In Kaffee Damast (Kortrijk) serveren ze daarom Kortrijkse bil, varkenswangetjes met Kortrijks bruin en karnemelkstampers met Vlaskaas.

www.kaffeedamast.be

https://www.toerisme-leiestreek.be/nl/inspiratie/smaak

 

Improviste by David Selen 

(Felix Verhaeghestraat 9, 8790 Waregem)

Improviste by David Selen serveerde aanvankelijk ‘bistronomie’gerechten, de bistrokeuken met een gastronomische toets, maar trekt ondertussen weer volop de kaart van de gastronomie. Verfijnde kwaliteitsproducten en een nieuw menu tijdens ieder seizoen.

www.davidselen.be 

 

Le Jardin d'Alice

(Rue de Lillers 1098, 62350 Busnes)

Het elegante en gezellige bistronomische restaurant is het laboratorium waar tweesterrenchef Marc Meurin experimenteert met recepten op basis van streekproducten. Ergens tussen traditie en vernieuwing in serveert hij inventieve en smakelijke gerechten.

www.lejardindalice.fr

 

Le Buffet à Isbergues

(Rue de la Gare - Molinghem, 62330 Isbergues)

Het elegante restaurant tegenover het station van Molinghem presenteert een authentieke keuken met de heerlijkste producten uit de streek op het ritme van de seizoenen: kip Licques, geitenkaas uit Isbergues, aardbeien uit Linghem, … Zin om langer te blijven hangen? De zaak beschikt ook over hotelkamers!

www.le-buffet.com

 

IJshoeves en fruit

Niets zo lekker als een heerlijk ijsje tijdens een wandeling of een fietstocht op een zonnige dag. Zelf fruit plukken kan ook een hoogtepunt zijn in je beleving van de fantastische Leiestreek.

 

De Sterhoekhoeve

(Landergemstraat 32, Anzegem)

De Sterhoekhoeve vind je in de gemeente Anzegem (West-Vlaanderen). Daar wordt verse koeienmelk nog dagelijks verwerkt in heerlijke, evenwichtige hoeveproducten (waaronder ijs). Andere blikvangers: aardappelen en courgettes.

https://desterhoekhoeve.weebly.com/ 

 

O’Bio

(Driekoningenstraat 36a, Wielsbeke)

O'Bio in Wielsbeke teelt en verwerkt klein fruit op biologische wijze. Het gaat daarbij vooral om de heerlijk zoete bosbes, boordevol antioxidanten. Er worden ook tal van andere bessen geteeld. Zin om met eigen ogen van die kleurexplosie te komen genieten? Dat kan! Tijdens de zomermaanden is de zelfpluktuin open voor het brede publiek en wordt iedereen met open armen verwelkomd om zijn of haar eigen bessen te plukken.

https://o-bio.be/

 

Chèvrerie du Tannay

(Rue de Tannay 117, Thiennes)

45 alpengeitjes kweken in ons vlakke land? Het lijkt wel gekkenwerk! De eigenaars gaan tot het uiterste om je verschillende kaassoorten te kunnen aanbieden, de ene al lekkerder dan de andere: vers natuur, gearomatiseerd, faisselle (een soort Franse mascarpone), crottin-kaasjes en zelfs tomme de Thiennes.

www.chevreriedutannay.fr

 

Zatipik

(Rue du Quennelet 625, Estaires)

In dit biologisch tuinbouwbedrijf worden de principes van permacultuur en agro-ecologie met elkaar gecombineerd. je kan er groenten, specerijen, kruidenthee, gedroogde planten, jam en zoutvarianten kopen. Alles wordt gekweekt en bereid met respect voor de bodem en de biodiversiteit. Waar wacht je nog op?

www.zatipik.fr

 

La ferme Berlette

(2971 Rue de Robecq, Colonne-sur-la-Lys)

www.facebook.com/LaFermeBerlette 

 

 

Toerisme Leiestreek

Toerisme Leiestreek werd opgericht op 5/9/2000 en verenigt 27 Leiestreekgemeenten rond een aantal gemeenschappelijke doelstellingen: - werken rond toeristisch-recreatieve beleidsplanning - verbeteren van de toeristisch-recreatieve structuur - promoten van de Leiestreek als toeristisch-recreatieve regio. De vijf belangrijkste verhaallijnen zijn ‘creatieve hotspots’, ‘verfrissende momenten’, ‘verrassend dichtbij’, ‘smaakmakers’ en ‘bronnen van inspiratie’. Leidraad voor de werking van Toerisme Leiestreek is het Strategisch Beleidsplan voor Toerisme & Recreatie in de Leiestreek 2019-2025.

Onze huuraccommodaties in de buurt

De website Op weg naar de Golden River! gebruikt cookies om het aantal bezoekers te meten, om de inhoud aan te passen aan uw zoekopdracht en om de informatie te verbeteren volgens uw voorkeuren. Leer meer

Uw cookies instellen