Boottocht Aire Flandre Lys (vertrek vanuit Aire-sur-la-Lys)

Ontdek deze unieke ervaring in Hauts-de-France en de meanderende Leie, de gouden rivier! Stap in het toeristische stadje Aire-sur-la-Lys, gelegen op minder dan een uurtje van Rijsel, aan boord van de Flandre-Lys voor een verrassende boottocht! Ervaar samen met vrienden en familie de ontspannende kracht van de natuur. Sit back, relax en ontdek de mooiste plekjes in de Leiestreek dankzij uw kapitein! Nog geen zin om terug naar huis te gaan? Neem dan de fiets voor een tochtje langs het water via de EuroVelo 5-route of de Véloroute des Marais!

De Leie, per boot of met de fiets

De Communauté de communes Flandre Lys, de gemeente Aire-sur-la-Lys en Lys sans Frontières stellen u een uniek product voor om de Leie te ontdekken, een boot - en fietstocht gecombineerd: de riviercruises Aire Flandre Lys.

 

Vertrekkend vanuit het Bassin des Quatre Faces (gelegen in de gemeente Aire-sur-la-Lys), vaart u samen met een matroos aan boord van de catamaran Flandre Lys (capaciteit 11 personen) tussen Aire-sur-la-Lys en Haverskerque. Na een vrij bezoek aan de gemeenten Haverskerque en Saint-Venant, rijdt u met een elektrische fiets via het jaagpad langs de EuroVelo 5, om zo terug te eindigen bij het Bassin des Quatre Faces.

 

Wij wensen u een goede cruise toe op de Leie en een mooie fietstocht!

Boottocht: van Haverskerque naar Aire-sur-la-Lys

  • Vertrek vanuit de Bassin des Quatre Faces: 14.00 uur (u moet 15 minuten vóór het inschepen aanwezig zijn).
  • Duur van de cruise met uitleg: 2.30 uur (aankomst voorzien rond 16.30 uur - 17.00 uur).
  • Parcours (doorkruiste gemeenten, sluizen en/of kunstwerken): Quatre Faces-bekken, Fort Gassion-slot, ophaalbrug Thiennes, Cense-slot bij Witz, rode voetgangersbrug van Haverskerque / St-Venant.

 

Voor het huren van de elektrische fiets dient u een waarborg* van 300€ te voorzien (cheque gericht aan Trésor Public of cash) of een attest dat ter plaatste moet worden ingevuld; het deponeren van een identiteitsbewijs (of fotokopie) zal voor uw vertrek per boot worden gevraagd. Dit document zal je worden gegeven wanneer je terugkeert naar de VAE op de Vlaamse Lys zeilschool. In het geval van schade aan de apparatuur, worden reparaties in rekening gebracht. (Online betalen met een creditcard kan u helpen verzekerd te zijn voor enige schade aan de fiets. Neem contact op met uw bank om te weten te komen of u deze dekking hebt.)

 

*Doel en teruggave van de waarborg (garantie). Het doel van de waarborg is het garanderen van: schade, verlies, diefstal van de elektrische fiets of de uitrusting, die niet door de verzekering worden gedekt; het eigen risico van de verzekering en de daarmee verband houdende kosten van de eigenaar, alsmede eventuele schade aan de elektrische fiets en de gevolgen daarvan. De waarborgsom bedraagt 300 € voor claims, te betalen voor vertrek. Teruggave van de waarborg: wanneer de verplichtingen door de huurder zijn nagekomen, de inventaris ondertekend bij de teruggave van de elektrische fiets, zal de waarborg worden teruggegeven. In geval van schade die door de verzekering wordt gedekt, wordt de teruggave van de waarborg echter uitgesteld tot de verzekeraar de vervanging van de uitrusting of de herstelling van de boot heeft betaald. De waarborgsom vormt in geen geval een beperking van de aansprakelijkheid van de huurder, die de door de verhuurder gemaakte kosten zal moeten terugbetalen wegens het niet nakomen van zijn verplichtingen. De verhuurder zal de waarborgsom innen en inhouden tot het bedrag van de hierboven aangegeven reparatie- en andere kosten, die ten laste van de huurder komen, alsmede het eigen risico van de verzekering en de daaraan verbonden kosten ter dekking van eventuele door de huurder geleden schade (bestede tijd, facturen van derden, enz.).

 

Beschrijving van de cruise

Stap aan boord voor een cruise met commentaar die vertrekt uit Aire-sur-la-Lys in de richting van Haverskerque, in gezelschap van kapitein François, voor een tocht van 2.30 uur. Bij vertrek uit de Bassin des Quatre Faces in Aire-sur-la-Lys zal u de natuurlijke rijkdommen van de grensoverschrijdende rivier de Leie kunnen ontdekken, alsook het erfgoed langs de waterweg.

 

Tijdens de tocht kan u de biodiversiteit van de rivier ervaren. Ontdek de verschillende soorten vogels die in dit ecosysteem leven: ijsvogels, eenden, reigers, waterhoenen, enz. Ook de flora is zeer divers: riet, waterlelies, gele lissen, wilgen, berken, elzen,…

 

Tijdens deze cruise passeert u langs 4 kunstwerken, waaronder de ophaalbrug van Thiennes, en doorkruist u de gemeente Saint-Venant (gemeente met een rijk erfgoed – Manoir de la Peylouse en het park & tuin, oude vestingen – porte Vauban -, geklasseerd stadhuis, mooie huizen uit 18e eeuw,…) om zo tot in Haverskerque te varen, waar een jachthaven en een watersportclub gelegen zijn in een groene omgeving.

 

Langs het parcours kan u de rode loopbrug van Saint-Venant/Haverskerque niet missen. De brug, die de twee gemeenten met elkaar verbindt, werd gerenoveerd en opnieuw geschilderd. In de nabijheid van de brug kan u een typisch oud huis vinden uit Frans-Vlaanderen (het “huis met de blauwe luiken”). In de gemeente Haverskerque staan trouwens veel Vlaamse huizen langs de oevers van de Leie.

 

Bezoek en activiteiten

Vrij bezoek aan Haverskerque en Saint-Venant

Zodra u aankomt in de jachthaven van Haverskerque kan u zich storten op een activiteit in de watersportclub, om vervolgens opnieuw op uw elektrische fiets te stappen tot 17.45 uur om via de jaagpaden terug te keren naar het Bassin des Quatre Faces in Aire-sur-la-Lys. De fietsen moeten op de gemeentelijke camping ‘La Lys’ worden afgegeven vóór 20.00 uur.

 

De watersportactiviteiten en wandelingen

De watersportclub Flandre Lys, uitgebaat door de Communauté de communes Flandre Lys, biedt talrijke watersportactiviteiten in open lucht aan tijdens de zomer. U kan verschillende activiteiten proberen: kanovaren, waterfietsen, boogschieten, stand-up paddling. Klik hier om de tarieven voor de activiteiten van de watersportclub te ontdekken.

 

In de Manoir de la Peylouse, gelegen in Saint-Venant, worden regelmatig tentoonstellingen georganiseerd, al dan niet van een welbepaalde artiest. Er is ook een verrassende parktuin met een oppervlakte van 12 000 m². Vanaf de haven worden drie wandelparcours voorgesteld: parcours Tannay (6 km), parcours Trois Clochers (10,5 km) en het wandelpad deux Ecluses (12 km).

 

Het is ook mogelijk om, op afspraak, de Jardins d’Astrée te bezoeken (op afspraak: 06 28 40 61 26), de Jardins de l’Ermite (op afspraak: 06 11 38 73 11) of het Domaine de Mi Loup Loup (06 73 75 14 41), waar hondenwandelingen, een rit met een hondenslee getrokken door husky’s en een bezoek aan de fokkerij worden aangeboden.

Tocht met een elektrische fiets

  • Duur van de tocht met de elektrische fiets: 30 tot 45 minuten (tegen een gemiddelde snelheid van 20 km/u).


Na wat vrije tijd in de gemeenten Haverskerque en Saint-Venant, waar u even kon stoppen of een drankje drinken bij de Terrasses du Port, rijdt u 13,5 km verder langs het jaagpad in de richting van Aire-sur-la-Lys. Het gevolgde parcours is dat van EuroVelo 5, waarvan het Département du Pas-de-Calais in 2017 geleidelijk aan de inrichting heeft verzorgd tussen Aire-sur-la-Lys en Saint-Venant. Ook gekend onder de naam “Véloroute des Marais”, maakt deze fietsroute tussen “la Belle du Pas-de-Calais” en Béthune deel uit van het Europese netwerk EV5, dat Londen verbindt met Brindisi, Italië.

 

Op de jaagpaden en de oevers van de Leie rijdt u op paden met weinig hoogteverschil, zo kan u volop genieten van de landschappen die u doorkruist langs de Leie. Er wordt u aangeraden om op uw snelheid te letten, om deze zo goed mogelijk in de hand te hebben en problemen met andere weggebruikers (voetgangers, andere wielertoeristen, vissers, enz.) op het jaagpad te vermijden. Er zal u ook gevraagd worden om de gebruikte paden te respecteren (verbod om afval achter te laten,…).

 

Het afhalen van de fietsen aan de watersportclub van Haverskerque is mogelijk van bij uw aankomst tot 18.00 uur ten laatste. De fietsen moeten afgegeven worden bij de gemeentelijke camping 'La Lys', vlakbij het Bassin des Quatre Faces in Aire-sur-la-Lys, tussen 18.00 uur en 20.00 uur ten laatste.

Inlichtingen en bijkomende informatie

informatie

VVV Intercommunale Vlaanderen Lys
06 40 43 21 79 / tourisme@cc-flandrelys.fr / Website

 

Aanvullende informatie

De riviercruises Aire Flandre Lys zijn voorbehouden aan volwassenen en/of adolescenten. De gehuurde fietsen, van 27 inch, zijn ideaal voor mensen met een lengte tussen 1,60 m en 1,90 m. Worden gratis ter beschikking gesteld: een kinderzitje (≤ 4 jaar) en een kinderaanhangfiets (≤ 50 kg); indien u deze uitrusting nodig heeft, gelieve dat dan aan te geven bij de reservering.

 

Het tarief van 16€ omvat:

  • de cruise met uitleg gedurende 2.30 uur aan boord van de Flandre Lys (enkel heen met matroos),
  • de huur van een elektrische fiets (voor de terugkeer naar het vertrekpunt).

 

Het aantal plaatsen is beperkt tot 11 personen voor elke riviercruise Aire Flandre Lys.

 

Huisdieren worden niet toegelaten aan boord van de Flandre Lys; er zijn trouwens ook geen toiletten aan boord (er zijn toiletten bij het vertrekpunt – watersportclub – en bij het aankomstpunt – de gemeentelijke camping ‘La Lys’).

 

We behouden ons het recht voor om een cruise te annuleren als het aantal deelnemers van minimum 11/dag niet wordt bereikt (mogelijkheid tot terugbetaling of uitstel). Bovendien geeft een annulatie door de klant omwille van slecht weer geen recht op een terugbetaling (mogelijkheid om uit te stellen op basis van de beschikbare plaatsen).

 

De wettelijke termijn voor herroeping ligt op 7 dagen na aankoop. Annulatie of uitstel moet ten minste 15 dagen voor de datum van de initieel gereserveerde cruise gevraagd worden. Er zal een bedrag van €5 afgehouden worden voor dossierkosten in het geval dat u een terugbetaling wenst.

 

  • Toegang per boot Flanders Lys: Bassin des Quatre Faces in Aire-sur-la-Lys

Postadres: Fort Gassion Street - 62 120 AIRE-SUR-LA-LYS

GPS-coördinaten: 50 ° 38'37.9 "N 2 ° 24'23.5" E

 

  • Verwijdering van fietsen: nautische basis Vlaanderen Lys (gemeente Haverskerque)

Postadres: Impasse route Nationale - 59 660 HAVERSKERQUE

GPS-coördinaten: 50 ° 37'37.6 "N 2 ° 32'57.9" E

 

  • Fietsenstalling: gemeentelijke camping 'La Lys' gelegen aan de Bassin des Quatre Faces in Aire-sur-la-Lys

Postadres: Fort Gassion Street - 62 120 AIRE-SUR-LA-LYS

GPS-coördinaten: 50 ° 38'37.9 "N 2 ° 24'23.5" E

Lys Sans Frontières

Al meer dan 17 jaar werkt Lys sans Frontières voor duurzame ontwikkeling en ecotoerisme in de Leivallei. Acteur toeristisch gebied, we hebben een bevoorrechte kennis van onze grensoverschrijdende bestemming die we aanbieden om te genieten over water, te voet, per fiets, te paard of per boot. Door de « Blik op de gouden rivier ! » Je zult niet alleen een unieke en originele ervaring ervaren, maar je zult ook bijdragen aan de verbetering en het behoud van ons erfgoed.

test

Fiefs

Avis aux amateurs de tourisme vert ! A environ 1 heure de Lille, entre Béthune et la côte d’Opale, l’écolodge « Azur » des Vertes Collines et du Ternois se ...

Fiefs

Avis aux amateurs de tourisme vert ! A environ 1 heure de Lille, entre Béthune et la côte d’Opale, l’écolodge « Argent » des Vertes Collines et du Ternois ...

Mont-Bernanchon

Bienvenue au cœur des Hauts-de-France ! A moins d’1 heure de Lille et à 10 minutes au nord de Béthune, l’écolodge Cassiopée, à Mont-Bernanchon, est un ...

Haverskerque

Quel joli cadre pour une excursion nature ! Au cœur des Hauts-de-France, l’écolodge « Noir » Flandre Lys est situé juste à côté du port de plaisance ...

De website van Blik op de Gouden Rivier maakt gebruik van cookies om het aantal bezoekers op te volgen, om de inhoud aan te passen aan uw behoeften en om de informatie op uw voorkeur af te stemmen. Door verder op deze website te surfen, gaat u akkoord met het gebruik van cookies.

-