Boottocht Aire Flandre Lys (vertrek vanuit Haverskerque)

Ontdek deze unieke ervaring in Hauts-de-France en de meanderende Leie, de gouden rivier! Stap in de jachthaven van Haverskerque, gelegen op minder dan een uurtje van Rijsel, aan boord van de Flandre-Lys voor een verrassende boottocht! Ervaar samen met vrienden en familie de ontspannende kracht van de natuur. Sit back, relax en ontdek de mooiste plekjes in de Leiestreek dankzij uw kapitein! Nog geen zin om terug naar huis te gaan? Neem dan de fiets voor een tochtje langs het water via de EuroVelo 5-route of de Véloroute des Marais!

De Leie, per boot of met de fiets

De Communauté de communes Flandre Lys, de gemeente Aire-sur-la-Lys en Lys sans Frontières stellen u een uniek product voor om de Leie te ontdekken, een boot- en fietstocht gecombineerd: de riviercruises Aire Flandre Lys.

 

Vertrekkend vanuit de watersportclub Flandre Lys (gelegen in de gemeente Haverskerque), vaart u samen met een matroos aan boord van de catamaran Flandre Lys (capaciteit 11 personen) tussen Haverskerque en Aire-sur-la-Lys. Na een vrij bezoek aan de stad Aire-sur-la-Lys, rijdt u met een elektrische fiets via het jaagpad langs de EuroVelo 5, om zo terug te eindigen bij de watersportclub Flandre Lys.

 

Wij wensen u een goede cruise toe op de Leie en een mooie fietstocht!

Boottocht: van Haverskerque naar Aire-sur-la-Lys

  • Vertrek vanuit de watersportclub Flandre Lys: 10.00 uur (u moet 15 minuten vóór het inschepen aanwezig zijn).
  • Duur van de cruise met uitleg: 2.30 uur (aankomst voorzien rond 12.30 uur -13.00 uur).
  • Parcours (doorkruiste gemeenten, sluizen en/of kunstwerken): Haverskerque, Saint-Venant, rode loopbrug Haverskerque/St-Venant, sluis van Cense in Witz, ophaalbrug van Thiennes, sluis van Fort Gassion, Bassin des Quatre Faces.

 

Voor het huren van de elektrische fiets dient u een waarborg* van 300€ te voorzien (cheque gericht aan Trésor Public of cash) of een attest dat ter plaatste moet worden ingevuld; het deponeren van een identiteitsbewijs (of fotokopie) zal voor uw vertrek per boot worden gevraagd. Dit document zal je worden gegeven wanneer je terugkeert naar de VAE op de Vlaamse Lys zeilschool. In het geval van schade aan de apparatuur, worden reparaties in rekening gebracht. (Online betalen met een creditcard kan u helpen verzekerd te zijn voor enige schade aan de fiets. Neem contact op met uw bank om te weten te komen of u deze dekking hebt.)

 

*Doel en teruggave van de waarborg (garantie). Het doel van de waarborg is het garanderen van: schade, verlies, diefstal van de elektrische fiets of de uitrusting, die niet door de verzekering worden gedekt; het eigen risico van de verzekering en de daarmee verband houdende kosten van de eigenaar, alsmede eventuele schade aan de elektrische fiets en de gevolgen daarvan. De waarborgsom bedraagt 300 € voor claims, te betalen voor vertrek. Teruggave van de waarborg: wanneer de verplichtingen door de huurder zijn nagekomen, de inventaris ondertekend bij de teruggave van de elektrische fiets, zal de waarborg worden teruggegeven. In geval van schade die door de verzekering wordt gedekt, wordt de teruggave van de waarborg echter uitgesteld tot de verzekeraar de vervanging van de uitrusting of de herstelling van de boot heeft betaald. De waarborgsom vormt in geen geval een beperking van de aansprakelijkheid van de huurder, die de door de verhuurder gemaakte kosten zal moeten terugbetalen wegens het niet nakomen van zijn verplichtingen. De verhuurder zal de waarborgsom innen en inhouden tot het bedrag van de hierboven aangegeven reparatie- en andere kosten, die ten laste van de huurder komen, alsmede het eigen risico van de verzekering en de daaraan verbonden kosten ter dekking van eventuele door de huurder geleden schade (bestede tijd, facturen van derden, enz.).

 

Beschrijving van de cruise

In het gezelschap van de kapitein vaart u op de Leie, met vertrek uit Haverskerque in de richting van Aire-sur-la-Lys, voor een tocht van 2.30 uur met uitleg. Bij vertrek uit de jachthaven van Haverskerque/St-Venant zal u de natuurlijke rijkdommen van de grensoverschrijdende rivier de Leie kunnen ontdekken, alsook het erfgoed langs de waterweg.

 

Tijdens de tocht kan u de biodiversiteit van de rivier ervaren. Ontdek de verschillende soorten vogels die in dit ecosysteem leven: ijsvogels, eenden, reigers, waterhoenen, enz. Ook de flora is zeer divers: riet, waterlelies, gele lissen, wilgen, berken, elzen,… Tijdens deze cruise doorkruist u de gemeente Saint-Venant (gemeente met een rijk erfgoed – Manoir de la Peylouse en het park & tuin, oude vestingen – porte Vauban -, geklasseerd stadhuis, mooie huizen uit 18e eeuw,…) en vaart u langs de ophaalbrug van Thiennes om zo tot in Aire-sur-la-Lys te varen, dat ook wel “la Belle du Pas-de-Calais” genoemd wordt.

 

Langs het parcours kan u de rode loopbrug van Saint-Venant/Haverskerque niet missen. De brug, die de twee gemeenten met elkaar verbindt, werd gerenoveerd en opnieuw geschilderd. In de nabijheid van de brug kan u een typisch oud huis vinden uit Frans-Vlaanderen (het “huis met de blauwe luiken”). In de gemeente Haverskerque staan trouwens veel Vlaamse huizen langs de oevers van de Leie.


De riviercruise eindigt bij het Bassin des Quatre Faces in Aire-sur-la-Lys, voormalig handelsdok op het kruispunt van de Leie, het kanaal van Aire à la Bassée en het kanaal van Neuffossé. De stad wil deze site renoveren en er een jachthaven van maken (tegen 2020).

Bezoek en activiteiten

Vrij bezoek aan Aire-sur-la-Lys

Bij aankomst in het Bassin des Quatre Faces kan u de elektrische fietsen ophalen, die ter beschikking staan op de gemeentelijke camping la Lys. U bent dan ook vrij om de stad Aire-sur-la-Lys te bezoeken, via de 16 km fietspaden in het centrum of in Ballastières (ZNIEFF-zone, natuurgebied dat in ecologisch opzicht en op het vlak van flora en fauna van bijzondere betekenis is). Er zijn verschillende restaurants, cafés en handelszaken waar u een hapje kan eten of u kan ook gewoon door de gemeente flaneren.

 

De erfgoedschatten

De gemeente Aire-sur-la-Lys, die gesticht zou zijn door de legendarische held Lyderic, beschikt over een rijke folklore. U kan er ook talrijke lokale specialiteiten vinden, zoals andouille (waar trouwens een volledig feest aan gewijd is in de maand september) en mastellen (koeken).

 

De stad heeft opvallende architecturale elementen behouden, die dateren uit de periode tussen het einde van de renaissance en het begin van het classicisme. U kan niet naast de collegiale kerk Sint-Pieter en de Bailliage kijken. De Bailliage is een oude verzamel- en garnizoenplaats die zich op de Grand’Place bevindt en sinds 2005 vermeld staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. De Chapelle Baudelle, bevindt zich langs de Leie, en haar inrichting zal ervoor zorgen dat u het erfgoed uit Aire-sur-la-Lys kan vatten en dat u uw eigen bezoek kan uitdokteren, te voet of met de fiets.

 

Als een echte schakel in de tweede lijn van de pré carré, gebouwd door Vauban (1678), werd de verdediging van de stad versterkt door het gebruik van sluizen en schuiven. In het geval van beleg, moet de mogelijkheid om het omliggende land te laten overstromen ervoor zorgen dat de aanvaller gestopt kan worden. De eeuw ervoor (XVI) werd Aire-sur-la-Lys een echte draaischijf van de handel op de Leie en maakte ze een gouden eeuw mee. Door de handel, ondersteund door de geografische ligging en de aanwezigheid van de waterweg, kan de stad zich echt ontwikkelen.

 

De geleide bezoeken

Om de stad te ontdekken stelt de toeristische dienst van Aire-sur-la-Lys u geleide bezoeken voor op de dagen dat het mooi weer is (3.00€ / 1.50€). De uurroosters zijn aangepast aan de riviercruises. Het bezoek start aan de Bailliage om 15.00 uur of aan de parking in de chemin de la Ballastière voor het bezoek aan de Ballastières. Het bezoek duurt 1.00 uur tot 1.30 uur, en dat zorgt ervoor dat u rustig uw riviercruise kan verder zetten. Daarna kan u met de fiets van Aire Flandre Lys naar de jachthaven van Haverskerque.

Tocht met een elektrische fiets

  • Duur van de tocht met de elektrische fiets: 30 tot 45 minuten (tegen een gemiddelde snelheid van 20 km/u).


Na een vrij bezoek aan de stad Aire-sur-la-Lys, waar u ook de mogelijkheid heeft om een hapje te eten, kan u vertrekken richting de watersportclub Flandre Lys via de jaagpaden en oevers langs de Leie. U kan een kleine omweg maken via Ballastières. Het gevolgde parcours is dat van EuroVelo 5, waarvan het Département du Pas-de-Calais in 2017 geleidelijk aan de inrichting heeft verzorgd tussen Aire-sur-la-Lys en Saint-Venant. Ook gekend onder de naam “Véloroute des Marais”, maakt deze fietsroute tussen “la Belle du Pas-de-Calais” en Béthune deel uit van het Europese netwerk EV5, dat Londen verbindt met Brindisi, Italië.

 

Op de jaagpaden en de oevers van de Leie rijdt u op paden met weinig hoogteverschil, zo kan u volop genieten van de landschappen die u doorkruist langs de Leie. Er wordt u aangeraden om op uw snelheid te letten, om deze zo goed mogelijk in de hand te hebben en problemen met andere weggebruikers (voetgangers, andere wielertoeristen, vissers, enz.) op het jaagpad te vermijden. Er zal u ook gevraagd worden om de gebruikte paden te respecteren (verbod om afval achter te laten,…).
Het afhalen van de fietsen op de camping ‘La Lys’ in Aire-sur-la-Lys zal mogelijk zijn tussen 12.30 uur en 14.30 uur ten laatste. De fietsen moeten afgegeven worden bij de watersportclub Flandre Lys in Haverskerque, tussen 16.30 uur en 18.00 uur ten laatste.

Inlichtingen en bijkomende informatie

informatie

VVV-kantoor van het informatiepunt van Pays de Saint-Omer / Aire-sur-la-Lys
The Bailliage, Grand'Place / 03 21 39 65 66 / airesurlalys@tourisme-saintomer.com / Website

 

Aanvullende informatie

De riviercruises Aire Flandre Lys zijn voorbehouden aan volwassenen en/of adolescenten. De gehuurde fietsen, van 27 inch, zijn ideaal voor mensen met een lengte tussen 1,60 m en 1,90 m. Worden gratis ter beschikking gesteld: een kinderzitje (≤ 4 jaar) en een kinderaanhangfiets (≤ 50 kg); indien u deze uitrusting nodig heeft, gelieve dat dan aan te geven bij de reservering.

 

Het tarief van 16€ omvat:

  • de cruise met uitleg gedurende 2.30 uur aan boord van de Flandre Lys (enkel heen met matroos),
  • de huur van een elektrische fiets (voor de terugkeer naar het vertrekpunt).

 

Het aantal plaatsen is beperkt tot 11 personen voor elke riviercruise Aire Flandre Lys.

 

Huisdieren worden niet toegelaten aan boord van de Flandre Lys; er zijn trouwens ook geen toiletten aan boord (er zijn toiletten bij het vertrekpunt – watersportclub – en bij het aankomstpunt – de gemeentelijke camping ‘La Lys’).

 

We behouden ons het recht voor om een cruise te annuleren als het aantal deelnemers van minimum 11/dag niet wordt bereikt (mogelijkheid tot terugbetaling of uitstel). Bovendien geeft een annulatie door de klant omwille van slecht weer geen recht op een terugbetaling (mogelijkheid om uit te stellen op basis van de beschikbare plaatsen).

 

De wettelijke termijn voor herroeping ligt op 7 dagen na aankoop. Annulatie of uitstel moet ten minste 15 dagen voor de datum van de initieel gereserveerde cruise gevraagd worden. Er zal een bedrag van €5 afgehouden worden voor dossierkosten in het geval dat u een terugbetaling wenst.

 

  • Toegangsboot Flanders Lys : nautische basis Vlaanderen Lys (gemeente Haverskerque)

Postadres: Impasse route Nationale - 59 660 HAVERSKERQUE

GPS-coördinaten: 50 ° 37'37.6 "N 2 ° 32'57.9" E

 

  • Verwijdering van fietsen : gemeentelijke camping 'La Lys' gelegen aan de Bassin des Quatre Faces in Aire-sur-la-Lys

Postadres: Fort Gassion Street - 62 120 AIRE-SUR-LA-LYS

GPS-coördinaten: 50 ° 38'37.9 "N 2 ° 24'23.5" E

 

  • Fietsenstalling : nautische basis Flandre Lys (gemeente Haverskerque)

Postadres: Impasse route Nationale - 59 660 HAVERSKERQUE

GPS-coördinaten: 50 ° 37'37.6 "N 2 ° 32'57.9" E

Video

Lys Sans Frontières

Al meer dan 17 jaar werkt Lys sans Frontières voor duurzame ontwikkeling en ecotoerisme in de Leivallei. Acteur toeristisch gebied, we hebben een bevoorrechte kennis van onze grensoverschrijdende bestemming die we aanbieden om te genieten over water, te voet, per fiets, te paard of per boot. Door de « Blik op de gouden rivier ! » Je zult niet alleen een unieke en originele ervaring ervaren, maar je zult ook bijdragen aan de verbetering en het behoud van ons erfgoed.

test

Haverskerque

Quel joli cadre pour une excursion nature ! Au cœur des Hauts-de-France, l’écolodge « Rouge » Flandre Lys est situé juste à côté du port de plaisance ...

Haverskerque

Quel joli cadre pour une excursion nature ! Au cœur des Hauts-de-France, l’écolodge « Vert » Flandre Lys est situé juste à côté du port de plaisance ...

Fiefs

Avis aux amateurs de tourisme vert ! A environ 1 heure de Lille, entre Béthune et la côte d’Opale, l’écolodge « Azur » des Vertes Collines et du Ternois se ...

Mont-Bernanchon

Bienvenue au cœur des Hauts-de-France ! A moins d’1 heure de Lille et à 10 minutes au nord de Béthune, l’écolodge Cassiopée, à Mont-Bernanchon, est un ...

De website van Blik op de Gouden Rivier maakt gebruik van cookies om het aantal bezoekers op te volgen, om de inhoud aan te passen aan uw behoeften en om de informatie op uw voorkeur af te stemmen. Door verder op deze website te surfen, gaat u akkoord met het gebruik van cookies.

-